Rano Raraku

De Rano Raraku is een uit geconsolideerde vulkaanas, ook wel tufsteen genoemd, gevormde vulkaankrater. De Rano Raraku ligt tussen de lagere hellingen van de Terevaka, in het nationaal park.

Tot aan de 18e eeuw werd de Rano Raraku gebruikt als steengroeve, gedurende een periode van ongeveer 500 jaar. De groeve leverde de stenen, waaruit 95% van de Moais zijn gemaakt.

Rano Raraku staat op de Unesco wereldergoedlijst, en dat de stenen vooral zijn gebruikt om Moais te maken, kan je nog steeds in de oude groeve zien, en aan de bijna 400 Moais die rond de krater staan.

De oude groeve lijkt overigens erg plotseling door de bewoners te zijn verlaten.

Dat blijkt uit de diverse Moais, die nog onafgewerkt in de groeve liggen. Wat de reden hiervoor is, is niet bekend.

Rano Raraku

De steile wanden van de Rano Raraku

De wanden van de krater van de Rano Raraku zijn erg steil, behalve aan de noordkant. Hier zijn de wanden lager en meer glooiend, en dus ook beter toegankelijk.

In de krater ligt één van de drie kratermeren op Paaseiland, voorzien van zoet water.

Ook de krater van de Rano Raraku, rond het kratermeer, is grotendeels begroeid met het Totorariet, van oorsprong afkomstig uit Amerika, dat hier overigens al meer dan 30.000 jaar groeit.

De Rapa Nui gebruikten het riet voor onder andere dakbedekking en het bouwen van vlotten, en voor diverse andere doeleinden.

De krater van de Rano Raraku is één van de bezienswaardigheden op Paaseiland, maar echt indrukwekkend is natuurlijk de groeve met de onafgewerkte Moais.

Een plek die je zeker moet gaan bekijken bij een bezoek aan dit mysterieuze eiland.

Over myterieus gesproken. De krater en de bijbehorende groeve worden door veel toeristen toch wel als de meest indrukwekkende plek op Paaseiland gezien. Daarom kan het hier, zeker als er meerdere cruiseschepen zijn, best wel druk zijn.