Rano Kau

De Rano Kau, is een vulkaan die tot op 324 meter hoogte boven de zeespiegel reikt. Een dode, zogenoemde schildvulkaan, die natuurlijk voor de oorspronkelijke bewoners van Paaseiland een indrukwekkende vertoning was. Hoewel de vulkaan in die tijd al lang en breed een dode vulkaan was.

De krater van de Rano Kau is ongeveer 200 meter diep, en heeft een doorsnede van ongeveer 1,6 kilometer. Het is de grootste krater op Paaseiland.

Aan de zeekant is de krater gedeeltelijk ingestort en afgebroken, en de kleine eilandjes voor de kust, Kaokao Motu, Motu Iti en Motu Nui, zijn naar alle waarschijnlijkheid de resten van kleinere vulkanen, ook wel nevenvulkanen genoemd, zoals je bijvoorbeeld vandaag de dag nog op IJsland kunt vinden.

Rano Kau

Het kratermeer van de Rano Kau

Het kratermeer is gevuld met zoet water, hoewel het kratermeer van de Rano Kau ook gedeeltelijk dichtgeslibd is. Een proces dat langzaam het gehele meer zal doen verdwijnen.

De krater van de Rano Kau, is ook een plek waar toch wel bijzondere planten te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld het Totorariet, dat waarschijnlijk hier al groeide voordat de oorspronkelijke bewoners op Paaseiland aankwamen.

Deze rietsoort is overigens van oorsprong afkomstig vanaf het Amerikaanse vasteland. Hoe het riet op Paaseiland gekomen is, is niet precies bekend, maar het zou over zee, door de stroming, kunnen zijn aangevoerd.

Het riet werd vroeger, door de oosrponkelijke bewoners, gebruikt op verschillende manieren, zoals waarschijnlijk voor manden en dakbedekking.

Bij de Rano Kau zijn ook nog de resten te bekijken van het heiligdom Orongo. Naar alle waarschijnlijkheid, althans dat blijkt uit opgravingen, hebben hier zo’n vijftig huizen gestaan, en er zijn diverse rotstekeningen gevonden uit de periode van de vogelmancultuur.

Deze vogelmancultuur, heeft bestaan van ongeveer het jaar 1550 tot 1877, en wordt ook wel Tangata Manu genoemd.

De Rano Kau is echt een indrukwekkende vulkaan, en als je op Paaseiland komt om de vakantie door te brengen, of tijdens een cruise, dan moet je zeker een excursie boeken naar de vulkaan en de krater.