Noordkust

De erg mooie noordkust van Paaseiland, bestaat ten dele uit ruige en wilde rotsen, en niet ver van de kust staan twee vulkanen.

Dat is op zich natuurlijk al erg indrukwekkend.

Bij Anakena, ongeveer in het midden van de noordkust, ligt het enige zandstrand van Paaseiland.

Anakena is overigens voor de oorspronkelijke inwoners, een mytische plek, en dat ervaren de meeste toeristen die hier komen ook zo.

Dat komt natuurlijk gedeeltelijk ook door het fraaie samengaan van de prachtige noordkust, het zandstrand en de Moais die hier bij het strand staan.

Noordkust

De noordkust en Anakena

Het strand aan de noordkust bij Anakena is een strand met wit koraalzand, en het strand zou de plek zijn waar volgens de overlevering, als eerste een Polynesisch stamhoofd landde.

Vanuit dit strand zou dan ook Paaseiland door de oorspronkelijke bevolking bevolkt zijn.

Het strand zou ook gebruikt zijn voor ceremonies, waarbij de bewoners tabletten met typische tekens hebben voorgelezen.

Ook ten tijde van de vogelmancultuur, in de periode 1550 tot 1877, werd het strand gebruikt voor verschillende ceremonies.

Anakena is ook de plek op het eiland, die waarschijnlijk het vaakst door archeologen werd onderzocht.

Al met al merk je hier toch wel, dat het een bijzondere plek is, met name in de avondschemering.

De Maunga Terevaka, de 507 meter hoge vulkaan, die van hieruit te zien is, behoort tot de drie belangrijkste vulkanen op het eiland, maar ook de andere twee vulkanen, de Poike in het oosten van het eiland, en de Rano Kau, in het zuiden van het eiland, zijn natuurlijk net zo indrukwekkend.

De Terevaka is overigens voor het laatst ongeveer 400.000 jaar geleden uitgebarsten.

Wat dat betreft hoef je dus niet bang te zijn, dat er tijdens je verblijf hier een vulkaan gaat uitbarsten, en kan je ook met een gerust hart de krater van de vulkaan bekijken, wat vooral bij de Rano Kau aan te bevelen is.