Hanga Roa

Hanga Roa is de hoofdstad van Rapa Nui, of Paaseiland, maar niet een hoofdstad zoals je die van veel Europese steden kent. Het is natuurlijk door de geringe omvang, niet echt een traditionele stad.

Toch is Hanga Roa, naast natuurlijk de Moais, de grote trekpleister van Paaseiland, en het heeft meer te bieden dan je zou verwachten van de hoofdstad van een dergelijk afgelegen eiland.

87% van de inwoners van het eiland is overigens woonachtig in Hanga Roa, waarvan het hart de Avenida Atamu Tekena is, de straat waar de hotels staan, de winkels en restaurants, alsmede een bank, een supermarkt, een apotheek en het museum.

Rano Kau

De hoogtepunten in Hanga Roa

Dit museum is zeker zo’n plek dat je absoluut moet bezoeken tijdens een vakantie op Paaseiland. Hier staan enkele bijzondere Moais, en je kunt er meer leren over het eiland, en de cultuur van de oorspronkelijke bevolking, alhoewel nog lang niet alles bekend is over deze oude cultuur.

Ook de kust bij Hanga Roa, best wel ruig, is een bezienswaardigheid. Echt zwemmen kan je hier overigens niet.

Wil je met de lokale bevolking in contact komen, die overigens erg vriendelijk zijn, dan kan je dat het beste doen in het kleine centrum van Hanga Roa, en bij de niet ver gelegen Rooms Katholieke kerk.

Overigens is Hanga Roa ook de plek waar de meeste vakantiegangers aankomen.

Bij de stad ligt het Mataveri International Airport. Natuurlijk geen groot vliegveld, want het vliegveld heeft slechts één geasfalteerde landingsbaan, die 3.340 meter lang is.

De enige maatschappij die op Paaseiland vliegt is de nationale Chileense Luchtvaartmaatschappij LAN Airlines,

Van hier komen vluchten aan, en vertrekken naar of het Chileense vasteland, of naar Papeete in Tahiti.

Een opvallend weetje is, dat ten tijde van de vluchten met de Spaceshuttle, het vliegveld ook door de Nasa gebruikt kon worden, als de Spaceshuttle een noodlanding moest maken.

Daar is het, gelukkig, nooit van gekomen.

Ook veel cruiseschepen doen Hanga Roa aan, vaak als onderdeel van een meerdaagse cruise door Polynesië.