De mysterieuze Moais

De Moais zijn tot soms wel 9,5 meter hoge beelden, die zijn gemaakt uit zacht vulkanisch gesteente, ook wel tufsteen genoemd.

De Moais zijn gemaakt door de voorouders van een groot gedeelte van de huidige bewoners van Paaseiland, maar waarom de grote beelden precies gemaakt zijn, en waarom zo veel, blijft vooralsnog nog steeds een raadsel, alhoewel er natuurlijk wel diverse theoriën zijn.

Zo zou een Moai volgens sommige geleerden een plek zijn waar overleden personen, na hun dood, hun intrek zouden nemen, en volgens andere geleerden zouden de Moais geplaatst zijn ter afschrikking van eventuele aanvallers.

En zo zijn er nog diverse andere theoriën. Kortom, we weten het niet zeker.

Paaseiland

Moais zijn indrukwekkend

Wat we wel weten, en iedereen die een Moai met eigen ogen heeft gezien zal dat beamen, de Moais zijn uniek, bijzonder, en erg indrukwekkend.

De meeste Moais kijken met hun veelal witte ogen naar het binnenland van Paaseiland. Slechts 7 Moais kijken de zee op. Deze beelden staan op één rij van klein naar groot, en worden spottend de zeven Apen genoemd.

Een andere theorie over het ontstaan van de Moais is, dat het inderdaad afbeeldingen zijn van de voorouders, gemaakt om te smeken voor vruchtbaarheid.

Een aannemelijke theorie, want op een klein, geïsoleerd eiland, met een kleine bevolking, was voortplanting extreem belangrijk.

Veel van de Moais lagen bij de aankomst van de Europeanen, op hun kant. Veel beelden zijn inmiddels overeind gezet, en ook de witte oogschijven, die voor een groot deel pas later werden teruggevonden, zijn gedeeltelijk terug geplaatst.

Sommige beelden, droegen Pukao. Een soort hoofddeksel, gehouwen uit een lichtrode vulkanisch gesteente, scoria.

Op de foto bovenaan deze pagina, zie je één Moai met een Pukao, de andere hebben geen hoofddeksel.

De Pukao, allen afkomstig uit de Puna Pau, werden los op de Moais geplaatst. Dat is ook de reden dat diverse Pukao zijn vergaan.

Het grootste beeld, genaamd Paro, was net geen 10 meter hoog, en woog maar liefst 75 ton.

En daarmee komen we meteen bij het grootste raadsel van Paaseiland, want niemand weet met zekerheid, hoe een primitief volk dergelijke zware stenen heeft kunnen verplaatsen.

Om dat nog maar eens te benadrukken, op Ahu Tongariki is een onafgemaakt beeld. Deze Moai zou, indien afgemaakt, 21 meter hoog zijn geweest, en 270 ton (let wel, 270.000 kilo) gewogen hebben.

Een speciale Moai, is Tukuturi. Deze Moai heeft een baard, en een knielende houding. Naar alle verwachtingen is Tukuturi één van de laatst gemaakte Moais.